Modern technikai világunkat egyre inkább behálózza az internetes szupersztráda. Ma már az élet minden területén nélkülözhetetlen eszközünkké vált. Nélküle elképzelhetetlen életünk: munkánkban, hatósági ügyintézésben, otthonunkban, vásárlásainknál, tanulásnál, ismerkedéseknél, hobbinkban, szórakozáskor. Egyre többen és egyre gyakrabban vesszük igénybe hatékony segítségét. Az internet térhódításával, az internetes társadalom fejlődésével sajnos életünkre nemcsak pozitív hatásait, előnyeit tapasztalhatjuk, de egyre gyakrabban negatív következményeivel is számolnunk kell! A mai világunk túlságosan függővé vált a technikai rendszerektől, túlságosan magabiztosan támaszkodik rájuk, megbízik biztonságukban. Sajnos az ugrásszerű fejlődéssel párhuzamosan nem fordítottak a fejlesztők, programozók, szolgáltatók elég figyelmet a technikai rendszereink megbízható és biztonságos működésére, működtetésére. Így tudtak megjelenni olyan „felhasználók” is, akik rendszereink hiányosságainak kihasználásával próbálják azokat a saját anyagi, erkölcsi hasznukra fordítani.

Egyre „divatosabb” szóvá válik a Hacker kifejezés. Mit is takar ez a fogalom?

A Hacker olyan bűnöző, aki a sokszínű számítástechnikai területen meglevő eszközökkel, módszerekkel, azok lehetőségeinek korlátait feszegetve megpróbál az informatikai rendszerekbe jogosulatlanul bejutni. Átvenni felettük a teljes irányítást, vagy az azokon tárolt személyes, vállalati, vagy akár állami információkat megszerezni. Ezt saját szórakozásból, becsvágyból („Azért törtem fel, mert ott volt!”), illetve konkurens cégek megbízásából, vagy politikai meggyőződésből teszi. A megszerzett információkat illegálisan felhasználja anyagi, erkölcsi, politikai haszonszerzésre, további informatikai rendszerekbe való bejutásra, vagy "csak" fizikai károkozásra.

Mi történhet Hacker támadás esetén weblapjával, az Ön személyes, céges és a mások által Önre bízott adatokkal?

  • - Legjobb esetben a támadás sikertelen, ami sajnos egyre ritkábban fordul elő!
  • - Sikeres támadás esetén:
    • - Megszerezhetik a weblapon levő adatbázis(ok)hoz való kapcsolódási jogosultságot, az adminisztrációs felület belépési kódjait. Így az azon tárolt személyes, céges és regisztrált ügyfelek adataihoz is hozzáférhetnek, vagy akár a teljes irányítást is átvehetik weblapja felett. A megszerzett információkat aztán felhasználhatják anyagi, erkölcsi, szakmai haszonszerzés céljából, vagy más informatikai rendszerekbe való bejutáshoz (pl.: email-fiók, ebank, webshop, fórum, blog,…).
    • - Felvihetnek új szöveges információkat, képeket, különleges programokat (vírus, féreg, trójai faló, lehallgató program), új adatokat, regisztrációkat az adatbázisba. Módosíthatják, vagy véglegesen törölhetik a már meglevőket.
    • - Emlékeztető oldalt helyeznek el a weblapjára a behatolás tényéről (hacker reklám), vagy üzenetet politikai, vallási, etnikai-faji, szociális,… témakörökben, illetve más weboldalra utaló figyelemfelkeltést (reklám, sex, …).
    • - Mindezekből következően elszenvedhetünk anyagi károkozást, erkölcsi – szakmai hírnévvesztést, presztízs és bizalomvesztést saját magunk, az ügyfeleink és a konkurenciánk előtt.

Újfajta visszaélés ütötte fel a fejét napjainkban: a Hackerek a megszerzett információk birtokában az informatikai rendszert használókat, az azon regisztráltakat arra biztatják, hogy a weblap üzemeltetője, tulajdonosa ellen polgári peres úton anyagi és erkölcsi kártérítés igényével lépjenek fel, a nem biztonságos adatkezelés indokával. Ez akkor bír nagy jelentőséggel, ha nagy ügyfélkörrel rendelkező weblapról van szó. Ilyenkor akár milliós kártérítést is ki kell fizetnie a weblap üzemeltetőjének, illetve tulajdonosának!

Erkölcsi, etikai és törvényi kötelességünk (lásd: Törvények menüpont alatt), hogy az általunk üzemeltetett és/vagy használt technikai rendszerek biztonságát az általunk lehetséges legjobb módon biztosítsuk, óvjuk a ránk bízott személyes, archív adatokat, és minden lehetséges eszközzel megakadályozzuk azok illetéktelen kezekbe jutását!

Ebben szeretnénk Önnek segítséget nyújtani ingyenes* tesztelési lehetőségünk felajánlásával!

*Az ingyenes ajánlat azokra az első alkalommal végzett tesztekre vonatkozik, melyek során szakembereink nem találnak biztonsági rést!